Μοιράσου το:


Βρυξέλλες - Πανόραμα πόλης

Πακέτα διακοπών Βρυξέλλες

Βρυξέλλες - Νυχτερινή φωτογραφία
φωτ: Βρυξέλλες - Νυχτερινή φωτογραφία

Η πόλη των Βρυξελλών βρίσκεται στο κέντρο του Βελγίου και είναι η πρωτεύουσα της χώρας. Όντας το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, φιλοξενεί περίπου 1.830.000 κατοίκους ενώ περιλαμβάνει 19 ξεχωριστούς δήμους. Η επίσημη ίδρυση της τοποθετείται στο 979 όταν έναν απόγονος του Καρλομάγνου θέλησε να χτίσει ένα φρούριο στην περιοχή.

Σήμερα οι Βρυξέλλες θεωρούνται το διοικητικό κέντρο και η πρωτεύουσα της Ευρώπης καθώς φιλοξενούν δύο από τα κεντρικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επιπλέον από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικότατο κέντρο για τη διεθνή πολιτική. Συγκεκριμένα αποτελεί έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) καθώς και μιας σειράς άλλων διεθνών οργανισμών. Το χαρακτηριστικό αυτό μετατρέπει τις Βρυξέλλες σε τόπο διαμονής ανθρώπων από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και της δίνει έναν ξεχωριστό πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.

Η ευρύτερη περιφέρεια των Βρυξελλών είναι επισήμως δίγλωσση και αποτελεί το σύνορο μεταξύ του φλαμανδόφωνου βόρειου Βελγίου (Φλαμανδία) και του γαλλόφωνου νότιου (Βαλλονία). Στην πραγματικότητα βέβαια η πλειονότητα των κατοίκων μιλά γαλλικά δημιουργώντας έτσι μία σειρά ενστάσεων που φορτίζουν την υφιστάμενη ασυμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι μόνο ένα γραφειοκρατικό κέντρο αλλά σίγουρα παραμένει μία πρωτεύουσα που αξίζει κανείς να την επισκεφτεί ώστε να αισθανθεί την ξεχωριστή ευρωπαϊκή αύρα και να επισκεφτεί ορισμένα αξιόλογα μνημεία.

Οργανωμένες εκδρομές για το Βρυξέλλες, πραγματοποιούνται τόσο από Αθήνα όσο και από την Θεσσαλονίκη. Φυσικά πάντα μπορείτε να οργανώσετε το ταξίδι μόνοι σας σε περίπτωση που θέλετε περισσότερη ευελιξία. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα πέντε ημερών και πως μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα το χρόνο σας ώστε να επισκεφθείτε τα πιο γνωστά αξιοθέατα. Στην εκδρομή αυτή μπορεί να συμπεριληφθεί και μια επίσκεψη σε Λουξεμβούργο και Μπρύζ.

1η Ημέρα: Βρυξέλλες

Βρυξέλλες - Πλατεία Grand Place
φωτ: Βρυξέλλες - Πλατεία Grand Place
Αναχώρηση για Βρυξέλλες και άφιξη στο αεροδρόμιο Βρυξελλών. Άμεση αναχώρηση για την πανοραμική γνωριμία της πόλης (Grand Place, άγαλμα Manneken Pis”, Atomium, Heysel Stadium/Mini Europe τα αξιοθέατα της Ευρώπης σε μινιατούρα 1/12 (Είσοδος 12€), τα Βασιλικά Παλάτια του Laken με τα θερμοκήπια να είναι το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο του ανακτόρου.Η κατασκευή των βοτανικών κήπων που φιλοξενούν άρχισε το 1870 και μεταξύ των αρχιτεκτόνων, που εργάστηκαν για το σχεδιασμό τους, ήταν ο Αλφόνσος Μπαλά και ο νεαρός Βικτόρ Ορτά, ο οποίος αποτέλεσε αργότερα τον ηγέτη της βελγικής Αρ Νουβώ. Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τα θερμοκήπια με τα τροπικά φυτά και λουλούδια μόνο για δέκα μέρες μέσα στον Απρίλιο και το Μάιο. Στη συνέχεια θα δείτε το Γιαπωνέζικο Πύργο και την Κινέζικη Παγόδα που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη καθώς τα δύο μνημεία είναι ασυνήθιστα για τα βελγικά δεδομένα. Μετά την επίσκεψη στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1900, ο βασιλιάς Λεοπόλδος ο Β’ αποφάσισε να στολίσει το πάρκο του με εξωτικά μνημεία. Έτσι, ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Alexandre Marcel τη μελέτη και κατασκευή του Κινεζικού Περιπτέρου και του Γιαπωνέζικου Πύργου, που ολοκληρώθηκαν από εξειδικευμένους ξυλουργούς της Γιοκοχάμα και της Σανγκάης. Οι χώροι και των δύο μνημείων είναι σήμερα επισκέψιμοι και στα εκθέματα περιλαμβάνονται έργα κινεζικής πορσελάνης από το 17ο και 19ο αιώνα και διάφορα έργα τέχνης από την Ιαπωνία. Επίσης μπορείτε να δείτε το Χρηματιστήριο, τη Πλατεία Grand Sablon με τον ομώνυμο Ναό της Παναγίας γοτθικού ρυθμού, το Εθνικό Ωδείο, το Δικαστικό Μέγαρο, το Μουσείο Καλών Τεχνών, η Βασιλική πλατεία με τα Βασιλικά Ανάκτορα, το Ευρωκοινοβούλιο και η Αψίδα του Θριάμβου.

2η Ημέρα: Λουξεμβούργο
Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκδρομή στο Λουξεμβούργο. Η πρώτη σας επαφή ξεκινά από τον ιστορικό χώρο της περίφημης μάχης του Βατερλό. Στην συνέχεια θα επισκεφτείτε το μικρότερο κρατίδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Λουξεμβούργο, θα διασχίσετε τις Αρδένες, με τα καταπράσινα δάση, τα γραφικά χωριουδάκια και τα μεγαλοπρεπή κάστρα. Η διαδρομή σας δίπλα στον ποταμό Μάους θα διακοπεί μόνο για λίγο καθώς θα σταματήσετε σε μια από τις πιο όμορφες Βελγικές πόλεις, την Ντινάντ για καφέ. Συνεχίζοντας την πορεία σας προς το Λουξεμβούργο, θα σας συνεπάρει η εναλλαγή φυσικών τοπίων, του νοτιοανατολικού Βελγίου. Φτάνοντας, θα αντικρύσετε την πόλη που κατά ένα μεγάλο μέρος είναι χτισμένη μέσα σε χαράδρα όπου και θα δείτε το παλάτι του Μεγάλου Δούκα και τον καθεδρικό Ναό της Παναγιάς. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης και η ανέγερσή του τοποθετείται στα 1613. Ακολουθεί γοτθικό ρυθμό έχοντας συγχρόνως πολλές επιρροές από της αναγέννηση. Από το 18ο αιώνα στο ναό φυλάσσεται η κατά πολλούς θαυματουργή εικόνα της Παναγίας(Maria Consolatrix Afflictorum) που θεωρείται προστάτιδα της πόλης και όλου του έθνους. Το 1870 ολόκληρος ο ναός αφιερώθηκε στην Παναγία και μετονομάστηκε από τον πάπα Πίο ΙΧ σε "Notre-Dame Cathedral". Στο χώρο του κοιμητηρίου του ναού βρίσκεται το εθνικό μνημείο της αντίστασης η βάση του οποίου κοσμείται από το διάσημο χάλκινο άγαλμα του γλύπτη Lucien Wercollier που ονομάζεται "Ο πολιτικός κρατούμενος".

Μπριζ - Δημαρχείο
φωτ: Μπριζ - Δημαρχείο

3η Ημέρα: εκδρομή Μπρύζ
Αρχικά θα επισκεφτείτε την μεσαιωνική πόλη Brugge, μια από τις ομορφότερες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης. Περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης (το πάρκο με τη «Λίμνη της Αγάπης», το παλαιότερο νοσοκομείο στην Ευρώπη του Αγίου Ιωάννη, ο Ναός της Παναγίας, η πολυφωτογραφημένη γέφυρα του Αγίου Βονιφάτιου, το Μέγαρο των Αρχόντων, οι Κήποι του Arends, το Κολέγιο της Ευρώπης, το πρώτο Χρηματιστήριο στον κόσμο και το ιστορικό κέντρο, μοναδικό στολίδι της πόλης).

4η Ημέρα: Γάνδη
Θα επισκεφθείτε την Γάνδη, όπου θα δείτε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βονιφάτη. Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Βονιφάτη είναι ο σημαντικότερος καθεδρικός και έδρα του επισκόπου της Γάνδης. Στην θέση προϋπήρχε το παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή, μια ξύλινη κατασκευή του 942. Στην κρύπτη του καθεδρικού βρίσκονται στοιχεία από το παρεκκλήσι που προϋπήρχε. Η πρώτες επεκτάσεις έγιναν το 1038 με Ρωμαΐζουσα αρχιτεκτονική και στην συνέχεια την περίοδο μεταξύ του 14ου με 16ου αιώνα, συνεχείς επεκτάσεις με Γοτθική αρχιτεκτονική, έφεραν τον καθεδρικό πολύ κοντά στην σημερινή του μορφή. Η επισκοπή της Γάνδης ιδρύθηκε το 1559 και έκτοτε η εκκλησία του Αγίου Βονιφάτη έγινε ο καθεδρικός της. Εκεί θα θαυμάσετε έργα του Ρούμπεν, του Ιερώνυμου Μπός και το υπέροχο τρίπτυχο που αποδίδεται στους αδερφούς Βαν Έικ. Θα δείτε το κάστρο των ιπποτών και θα γνωρίσετε την πόλη που υπήρξε κατά τον μεσαίωνα ένα σπουδαίο εμπορικό λιμάνι της Ευρώπης. Το κάστρο της Γάνδης ονομάζεται «Χραφενστέην» που σημαίνει στα Ολλανδικά, Κάστρο της Καταμέτρησης. Το παρόν κάστρο χτίστηκε το 1180 από των Φίλιππα της Αλσατίας. Στο σημείο προϋπήρχε ένα ξύλινο κάστρο που πιθανολογείται ότι χτίστηκε των 9ο αιώνα. Το κάστρο αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του Διοικητή της Φλαμανδίας, μέχρι των 14ο αιώνα. Στην συνέχεια το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως δικαστήριο, φυλακή και τελικά σταδιακά ερημοποιήθηκε. Σπίτια και άλλα κτήρια χτίστηκαν περιμετρικά, ακόμα και στην ίδια την αυλή του κάστρου. Πολλά από τα κτίρια χρησιμοποίησαν πέτρες από τα τείχη του κάστρου. Μετά την βιομηχανική επανάσταση το ερειπωμένο κάστρο χρησιμοποιήθηκε ακόμα και ως εργοστάσιο και στα τέλη του 19ου αιώνα αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί. Για καλή του τύχη το κάστρο αγοράστηκε από την πόλη της Γάνδης το 1885 και οργανώθηκε ένα μεγάλο σχέδιο αναστήλωσης του. Σταδιακά τα κτίρια αφαιρέθηκαν και τα τείχη του κάστρου ανακατασκευάστηκαν στην αρχική τους κατάσταση. Αρκετοί κάτοικοι θεώρησαν άσκοπη την προσπάθεια αποκατάστασης, παραταύτα σήμερα φαίνεται ότι είχαν λάθος, καθώς το κάστρο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο. Μέσα στο κάστρο θα βρείτε ένα μουσείο με διάφορες μηχανές βασανιστηρίων (και μια γκιλοτίνα).

5η Ημέρα: Βρυξέλλες
Επιστροφή στις Βρυξέλλες για μια τελευταία βόλτα και αγορές που ίσως θέλετε να κάνετε. Μπορείτε επίσης να απολάυσετε ένα τελευταί καφέ στην καρδιά της Ευρώπης και να αξιοποιήσετε την υπόλοιπη ημέρα εξερευνώντας την πόλη.