Μοιράσου το:


Βουδαπέστη - Πανόραμα πόλης

Πακέτα διακοπών Βουδαπέστη

Το διαμάντι του Δούναβη, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τη Βουδαπέστη, με τις εναλλαγές στην αρχιτεκτονική της αλλά και την ιστορία της προσφέρει στον επισκπέπτη μια πληθώρα από διαφορετικούς κόσμους. Υπέροχα τοπία, τις πανέμορφες γέφυρες , μπαρόκ και νεοκλασσικά κτίρια, όλα αυτά συνθέτουν το σκηνικό μιας από τις ομορφότερες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης.

Βουδαπέστη - Κοινοβούλιο
φωτ: Βουδαπέστη - Κοινοβούλιο

Ξεκινώντας από την Βούδα, η οποία προσελκύει τους επισκέπτες για τα πολλά μνημεία της, θα συναντήσουμε τη νεογοτθική εκκλησία του "Matyas του Δίκαιου", τον πύργο των Ψαράδων και την Εθνική Πινακοθήκη. Κατά το ταξίδι σας στην Βουδαπέστη θα περιπλανηθούμε στον περίφημο λαβύρινθο της Βούδας σε ένα σύμπλεγμα από υπόγειες σπηλιές μήκους 10χλμ.

Από το λόφο Γκέλερτ μπορεί να θαυμάσει κανείς την υπέροχη θέα των δύο πόλεων, και ειδικότερα το βράδυ όταν είναι φωτισμένες. Το ξενοδοχείο που βρίσκεται εκεί μάλιστα, αποτελεί σύμβολο της ουγγρικής Μπελ Επόκ.

Περνώντας μια από τις έξι γέφυρες που ενώνουν τις δύο πόλεις, περνάμε στην Πέστη, εκεί που βρίσκεται η Εβραική Συνοικία, η πλατεία Vorosmarty που πήρε το όνομα της από το Μαγυάρο ποιητή, και φυσικά το περίφημο καφέ - ζαχαροπλαστείο Gerbeaud, που προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά.

Δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα ταξίδι στη Βουδαπέστη μια ρομαντική βόλτα στο καταπράσινο νησάκι της Μαργαρίτας θα αναζωογονήσει και τον πιο κουρασμένο επισκέπτη! Το Μουσείο Μουσικής Ιστορίας και η Εθνική Πινακοθήκη αξίζουν την επίσκεψη σας. Οι πιο καλλιτεχνικές φύσεις θα λατρέψουν το Μουσείο Καλών Τεχνών, με την εντυπωσιακή συλλογή έργων που ξεκινάει από την αρχαία Αίγυπτο και φτάνει μέχρι τους γίγαντες της ζωγραφικής (με ονόματα όπως Μονέ, Τουλούζ Λοτρέκ, Ραφαέλ και Πικάσο). Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι η Βασιλική του Αγ.Στεφάνου και η Κρατική Όπερα. Ο Ζωολογικός κήπος ίσως εντυπωσιάσει περισσότερο τους μεγάλους επισκέπτες του με την art nouveau αρχιτεκτονική του, αλλά σίγουρα δεν θα αφήσει ασυγκίνητους και τους μικρούς.

Οργανωμένες εκδρομές για Βουδαπέστη πραγματοποιούνται τόσο από Αθήνα όσο και από την Θεσσαλονίκη. Φυσικά πάντα μπορείτε να οργανώσετε το ταξίδι μόνοι σας σε περίπτωση που θέλετε περισσότερη ευελιξία. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα πέντε ημερών και πως μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα το χρόνο σας ώστε να επισκεφθείτε τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης.

1η Ημέρα: Βουδαπέστη

Βουδαπέστη - Νυχτερινή φωτογραφία
φωτ: Βουδαπέστη - Νυχτερινή φωτογραφία
Μετάβαση στη Βουδαπέστη και ξεκινά η γνωριμία με την πόλη. Ξεκινώντας από την Πέστη που απλώνεται σε μια μεγάλη πεδιάδα, θα σταματήσετε στην πλατεία των Ηρώων που είναι στολισμένη με τα υπέροχα αγάλματα των Ούγγρων βασιλέων. Αυτή η πλατεία έγινε προς τιμή και μνήμη των μεγάλων ηρώων της Ουγγρικής ιστορίας. Βρίσκεται στο τέλος της λεωφόρου Andrassy και είναι ένα απ' τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης. Το μνημείο στο κέντρο της πλατείας ονομάζεται Μνημείο της Xιλιετίας και κτίσθηκε για τον εορτασμό της επετείου των χιλίων χρόνων από την κατάκτηση των Μαγυάρων. Το μνημείο περιέχει αγάλματα όλων των διάσημων ανδρών της Ουγγρικής ιστορίας συμπεριλαμβανομένων βασιλιάδων κυβερνητών και άλλων σεβάσμιων προσώπων ανάμεσα τους και ο βασιλιάς Στέφανος Α΄ που έφερε τον Χριστιανισμό στη χώρα. Στη βάση του Μνημείου βρίσκεται ακόμη μία σειρά αγαλμάτων που τιμούν τους 7 πολέμαρχους των Ουγγρικών φυλών που εποίκησαν την περιοχή που σήμερα γνωρίζουμε ως Ουγγαρία. Στο κέντρο του Μνημείου υψώνεται η στήλη της χιλιετίας με ύψος 36μ. στην κορυφή της στήλης υπάρχει το άγαλμα του Αρχάγγελου Γαβριήλ ως σύμβολο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Στην συνέχεια θα περάσετε από το εκπληκτικό κτίριο της Όπερας, από το Κοινοβούλιο που βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη και κατόπιν μέσω της οδού Αντράσσυ, έναν από τους πιο όμορφους και εμπορικούς δρόμους της πόλης, θα καταλήξετε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου. Η περιήγηση σας ολοκληρώνεται, διασχίζοντας την ομορφότερη από τις 8 γέφυρες της πόλης, αυτή των αλυσίδων, για να βρεθείτε στην πλευρά της Βούδας και να δείτε τον Πύργο των ψαράδων, την θαυμαστή εκκλησία του Ματτίας καθώς και τον λόφο του Γκέλερντ με την εκπληκτική θέα στη Citadella. Για το βράδυ σας προτείνουμε να δειπνήσετε σε παραδοσιακό εστιατόριο υπό τους ήχους των τσιγγάνικων βιολιών και να γευτείτε τοπικά εδέσματα καθώς και το φημισμένο κρασί «αίμα του Ταύρου».

2η Ημέρα: Καμπή του Δούναβη
Μπορείτε να επισκεφθείτε είτε τον ζωολογικό κήπο της Βουδαπέστης είτε κάποιο από τα φημισμένα spa της πόλης. Μια άλλη επιλογή είναι να επισκεφθείτε ορισμένα από τα πλούσια και ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης όπως το Μουσείων Καλών Τεχνών, το Εθνικό Μουσείο ή την Εθνική Πινακοθήκη.

Εναλακτικά μπορείτε να κάνετε μια εκδρομή στην Καμπή του Δούναβη. Μόλις 15 χιλιόμετρα από από την Βουδαπέστη θα συναντήσετε το γραφικό χωριό των καλλιτεχνών, τον Άγιο Ανδρέα, όπου μπορείτε να ψωνίσετε κρύσταλλα, πορσελάνες και πολλά αναμνηστικά δώρα. Στη συνέχεια θα ανηφορίσετε στο Βίσενγκρατ με το μεσαιωνικό κάστρο και την υπέροχη θέα όπου μπορείτε να γευματίσετε σε γραφικό εστιατόριο δίπλα στις όχθες του Δούναβη. Ολοκληρώνετε την εκδρομή σας στην πόλη Έστεργκομ, πρώτη πρωτεύουσα του Ουγγρικού κράτους, όπου θα επισκεφθείτε το Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Στεφάνου. Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να κατασκευαστεί και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Ουγγαρίας. Αν και δεν είναι βασιλικού ρυθμού το τεράστιο μέγεθος της της έχει δώσει αυτό το χαρακτηρισμό. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1851 με τον πρώτο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή να είναι ο Joseph Hill οποίος έδωσε ένα κλασσικό στυλ και ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια της ανέγερσης. Στη συνέχεια την κατασκευή ανέλαβε ο Michel Ybl ο οποίος ακολούθησε ένα νεοαγεννησιακό στυλ. Η κατάρρευση του θόλου το 1868 καθυστέρησε σημαντικά το έργο όπως και ο θάνατος και του δεύτερου αρχιτέκτονα. Το εσωτερικό της εκκλησίας και η αποπεράτωση του έργου το 1905 έγιναν τελικά από έναν τρίτο αρχιτέκτονα, τον Joseph Kraus. O Kraus κάλεσε τους πιο διάσημους γλύπτες της Ουγγαρίας για να διακοσμήσουν το εσωτερικό της εκκλησίας. Για την διακόσμηση του εσωτερικού χρησιμοποιήθηκαν 50 είδη μαρμάρου που διακοσμούν παρεκκλήσια και πολλά αγάλματα όπως ο προστάτης της εκκλησίας ο οποίος ήταν ο πρώτος Χριστιανός βασιλιάς της Ουγγαρίας. Στο καμπαναριό μπορείτε να δείτε τη μεγαλύτερη καμπάνα στη χώρα βάρους 9 τόνων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται τα απογεύματα κονσέρτα για τους λάτρεις της εκκλησιαστικής μουσικής.

Μπρατισλάβα - Εθνικό θέατρο
φωτ: Μπρατισλάβα - Εθνικό θέατρο

3η Ημέρα: Μπρατισλάβα
Αναχώρηση για την Μπρατισλάβα την πόλη όπου χτυπάει η καρδιά της Σλοβακίας. Μια ιστορική πόλη που έχει εξελιχθεί σε μια από τις νεότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Με την άφιξη μας στην πόλη που στέκει και στις 2 όχθες του Δούναβη θα περιηγηθούμε στο ιστορικό κέντρο , το παλιό Δημαρχείο χτισμένο από τον 14ο αιώνα, το παλάτι και τον Καθεδρικό ναό. Στην παλιά πόλη της Μπρατισλάβα θα βρείτε τα περισσότερα ιστορικά κτίρια της πόλης, μαζί με πολλούς μεσαιωνικούς πύργους και μεγαλοπρεπή κτίρια του 20ού αιώνα. Το πέτρινο παλιό δημαρχείο της πόλης, ένα σύμπλεγμα 3 κτιρίων του 14ου και 15ου αιώνα που σήμερα στεγάζει το μουσείο της πόλης, στέκεται μεγαλοπρεπές ανάμεσα στην κεντρική πλατεία και την πλατεία Primate's με το μεγαλοπρεπές παλάτι. Λίγο βορειότερα βρίσκεται η πύλη του Μιχαήλ, που είναι η μοναδική που 5Υ επιβίωσε από την μεσαιωνική οχύρωση και είναι από τα τα παλιότερα κτίρια της πόλης. Χτίστηκε περίπου στο 1300 και σήμερα βλέπουμε το αποτέλεσμα της ανακαίνισης του 1758, όταν και το άγαλμα του Αγίου Μιχαήλ με τον δράκο τοποθετήθηκε στην κορυφή του. Η πύργος της πύλης του Μιχαήλ στεγάζει σήμερα την έκθεση όπλων του μουσείου της πόλης. Πολύ κοντά θα βρείτε και το στενότερο σπίτι στην Ευρώπη. Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου ιδρύθηκε το 1756 και έχει μια σημαντική ιστορία κατά την διάρκεια της Ουγγρικής μεταρρύθμισης στεγάζοντας το ίδρυμα της ουγγρικής ακαδημίας των επιστημών, ενώ σε αυτό το κτίριο καθιερώθηκε και η ελευθεριά των αγροτών από τους φεουδάρχες. Τέλος θα περπατήσετε των εμπορικό δρόμο Obchodná ulica όπου θα βρείτε πολλά καταστήματα για της αγορές σας και θα απολαύσετε των καφέ η το γεύμα σας σε ένα από τα πολλά γραφικά restaurant.

4η Ημέρα: ελεύθερη μέρα στη Βουδαπέστη
Ελεύθερο πρωινό στην διαθεσή σας για κάνετε τις αγορές σας στη λεωφόρο Ρακότσι και τον πεζόδρομο Βάτσι Ούτσα. Η πόλη φημίζεται για τις πορσελάνες, τα κρύσταλλα τα κεντήματα και τα κρασιά της. Μια ακόμη επιλογή αποτελούν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της πόλης Arena, Vesten city center και Mammut όπου μπορείτε να βρείτε επώνυμα μαγαζιά από όλη την Ευρώπη.Το βράδυ σας προτείνουμε μια κρουαζιέρα στον ποταμό Δούναβη για να θαυμάσετε εν πλω τα φωταγωγημένα κτίρια της πόλης με την μακροχρόνια ιστορία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

5η Ημέρα: εκδρομή Έστεργκομ - Βισεγκραντ
Θα αναχωρήσετε για την εκδρομή σας στο Έστεργκομ - Βισεγκραντ. Θα πάτε πρώτα στον Άγιο Ανδρέα με την απαράμιλλη μεσαιωνική ατμόσφαιρα που προσελκύει γι' αυτό καλλιτέχνες από παντού. Συνεχίζετε για το Έστεργκομ, η αρχιτεκτονική των μνημείων του οποίου μαρτυρά την ολοζώντανη παράδοση. Δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου με τους βασιλικούς τάφους. Τελευταίος σταθμός το Βίσεγκραντ, άλλοτε έδρα των Ούγγρων βασιλιάδων. Το απόγευμα επιστροφή στην Βουδαπέστη και επιστροφή στην Ελλάδα.