Μοιράσου το:


Ντουμπρόβνικ - Παλιά πόλη

Πακέτα διακοπών Ντουμπρόβνικ

Χτισμένο στη νοτιότερη γωνιά των Δαλματικών ακτών της Κροατίας, με το βλέμμα στραμμένο στην Αδριατική θάλασσα, το Ντουμπρόβνικ είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους προορισμούς στην Ευρώπη.

Ντουμπρόβνικ - Κεντρική οδός
φωτ: Ντουμπρόβνικ - Κεντρική οδός

Η πολυτάραχη ιστορία της πόλης, που από το 1979 φιγουράρει στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ξεκίνησε τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Το «μικρό δάσος», όπως είναι η σερβοκροατική μετάφραση της λέξης Ντουμπρόβνικ, μπορεί να πέρασε διά πυρός και σιδήρου, ιδίως κατά τη διάρκεια του γιουγκοσλαβικού πολέμου (από το φθινόπωρο του 1991 μέχρι τον Μάιο του 1992 το 80% των κτιρίων της παλιάς πόλης καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς), κατάφερε ωστόσο να αναγεννηθεί. Με την επίβλεψη της UNESCO, όλα τα κατεστραμμένα σημεία επισκευάστηκαν και ο τόπος ανέκαμψε με τρόπο θεαματικό. Σήμερα, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια επισκέπτες περνούν κάθε χρόνο τις πύλες Pile και Ploce της παλιάς πόλης, για να θαυμάσουν ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό σύνολο με αναγεννησιακά και μπαρόκ κτίσματα. Οι βεράντες των πεντάστερων ξενοδοχείων, τα clubs και τα cafes σφύζουν από ζωή, ενώ στη σύγχρονη μαρίνα τα ιστιοπλοϊκά σχηματίζουν ουρά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδανικό και ως ορμητήριο για εκδρομές στα κοντινά νησάκια των Δαλματικών ακτών, το Ντουμπρόβνικ αποτελεί αυτή τη στιγμή τον κινητήριο μοχλό τουριστικής ανάπτυξης της Αδριατικής.

Οργανωμένες εκδρομές για Ντουμπρόβνικ πραγματοποιούνται τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη. Φυσικά πάντα μπορείτε να οργανώσετε το ταξίδι μόνοι σας σε περίπτωση που θέλετε περισσότερη ευελιξία. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα πέντε ημερών και πως μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα το χρόνο σας ώστε να επισκεφθείτε τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης.

1η Ημέρα: Ντουμπρόβνικ - Αρχαία Επίδαυρος

Ντουμπρόβνικ - Παλιά πόλη
φωτ: Ντουμπρόβνικ - Παλιά πόλη
Μετάβαση στο Ντουμπρόβνικ και ακολούθως ξεκινάτε την εξερεύνηση μας στο γραφικό Ντουμπρόβνικ. Μια πανοραμική εκδρομή με το λεωφορείο σε ένα σημείο πάνω από την πόλη όπου προσφέρει εξαίρετη θέα της παλιάς πόλης του Ντουμπρόβνικ και μια φωτογραφική εικόνα των νησιών πέρα από τις ακτές του είναι μια πολύ καλή ιδέα για μια πρώτη γνωριμία. Αποτελεί μία από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου, γνωστή για τα πολύ όμορφα μνημεία και τα υπέροχα τείχη. Αρχικά τα τείχη ξεκίνησαν ως ένα απλό Βυζαντινό κάστρο σε ένα βραχώδες νησί και μετά από πολλά χρόνια και αμέτρητες προσθέσεις κατέληξαν να θεωρούνται, ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα κατά την μεσαιωνική εποχή καθώς δεν κατάφερε κανένας κατακτητής να τα διαπεράσει. Τα μήκος τους είναι περίπου δύο χιλιόμετρα, ενώ σε κάποια σημεία τους φτάνουν σε ύψος και ένα κτίριο 8 ορόφων! Η θέα της πόλης, από τα περισσότερα σημεία του τείχους και τους πύργους κατά μήκους των τειχών, είναι φανταστική. Μέσα στα εντυπωσιακά τείχη βρίσκεται η μεσαιωνική παλιά πόλη. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Η παλιά πόλη είναι περιτριγυρισμένη από τα φημισμένα τείχη του 10ου αιώνα, που θεωρούνται τα μεγαλύτερα και ομορφότερα στην Ευρώπη. Θα περπατήσετ στο ιστορικό κέντρο της πόλης και θα περάσετε μπροστά από το παλάτι και τον καθεδρικό ναό των Ρέκτορς. Ακολούθως θα μεταβείτε στο Τσάβτατ. Αυτή είναι η Κροατική ονομασία της Ρωμαϊκής πόλης Σίβιτας Βένους, της αρχαίας Επιδαύρου. Η ομορφιά της περιοχής, οι παραλίες, η πλούσια βλάστηση και τα ενδιαφέροντα μνημεία προσελκύουν πολλούς επισκέπτες στο σημερινό χωριό.

2η Ημέρα: Ντουμπρόβνικ - Μαυροβούνιο
Τη δεύτερη ημέρα σας προτείνουμε μια εκδρομή στο Μαυροβούνιο με πρώτο σταθμό το πανέμορφο Κότορ που είναι κάτω από την προστασία της Ουνέσκο μαζί με τη παραλία του Κότορ που είναι το μεγαλύτερο Φιόρδ της Ευρώπης μετά αυτό της Νορβηγίας. Φτάνοντας στη παλιά πόλη θα επισκεφθείτε τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Τρύφωνος του 12ου αιώνα, καθώς επίσης και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Λίγος χρόνος ελεύθερος για ένα καφέ στις μικρές και όμορφες καφετερίες της παλιάς πόλης ή για να χαζέψετε στα μικρά αλλά ενδιαφέροντα καταστήματα της. Στη συνέχεια μπορείτε να σταματήσετε στη παλιά πόλη της Πούτβα (Budva) την Μητρόπολη του Μοντενέγρικου Τουρισμού για γεύμα και στη συνέχεια να κάνετε ένα περίπατο μέσα στη παλιά πόλη με την μοναδική αρχιτεκτονική η οποία μένει αναλλοίωτη διαμέσου των αιώνων. Θα περπατήσετε τα δύο χιλιάδες χρονών στενά δρομάκια της με τα πολλά μικρά καταστήματα της και τις πολλές μικρές εκκλησίες της οι οποίες εξακολουθούν να είναι αναλλοίωτες διαμέσου της ιστορίας. Επιστροφή στο Ντουμπρόβνικ, διανυκτέρευση.

3η Ημέρα: Ντουμπρόβνικ - Μόσταρ
Εκδρομή στο Μόσταρ, στη γειτονική Βοσνία Ερζεγοβίνη. Το πρώτο έγγραφο που αναφέρει την πόλη γράφτηκε το 1474, 11 χρόνια μετά την οθωμανική κατάκτηση των Βαλκανίων, με το Μόσταρ να αποτελεί από τότε μία από τις πιο όμορφες πόλεις της περιοχής, επίκεντρο της οποίας είναι η περίφημη γέφυρα Stari Most, όπου οφείλει και την ονοασία της: Mostar σημαίνει στην πραγματικότητα «διαχειριστής της γέφυρας». Η θέση της στις όχθες του ποταμού Neretva, κάτω από το καταπράσινο βουνό Velez, μετέτρεψε την πόλη μέσα σε λίγες δεκαετίες από ένα μικρό χωριό κοντά στο ποτάμι σε ένα ακμάζον αποικιακό σταυροδρόμι, διευκολύνοντας τα ταξίδια, το εμπόριο και την κίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων. Στα must της επίσκεψης, η βόλτα πάνω στη γέφυρα το βράδυ, με μια στάση στα παραδοσιακά καταστήματα που βρίσκονται ακριβώς από κάτω, αλλά και η βαρκάδα στο ποτάμι υπό το φως των αστεριών. Περπατήστε στα στενά δρομάκια της τουριστικής πόλης και απολαύστε τα ψώνια σας στα μικρά γραφικά μαγαζάκια.

4η Ημέρα: Κρουαζιέρα στα νησιά Ελαφίτη
Στην συνέχεια ακολουθεί (προαιρετική) κρουαζιέρα στα νησιά Ελαφίτη (νησιά Kolocep - Lopud - Sipan) όπου πήρε το όνομα της από την ελληνική λέξη «ελάφι». Θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε πανέμορφες παραλίες όπου τα νερά της Αδριατικής χαϊδεύουν κάποια από τα σαγηνευτικά ακρογιάλια. Δαντελωτές και ξελογιάστρες ακτές αποτελούν ένα από τα δώρα που γενναιόδωρα χάρισε η καταπράσινη φύση όπου κυριαρχεί σε αυτά τα νησιά. Επιπλέον μπορείτε να θαυμάσετε τις πανάκριβες επιβλητικές βίλλες που κοσμούν τα νησιά.

5η Ημέρα: Ντουμπρόβνικ
Σήμερα η μέρα σας είναι ελεύθερη για να χαρείτε την μοναδική αυτή πόλη. Εντυπωσιακά κάστρα, εκκλησίες, και ανάκτορα με βενετσιάνικη φινέτσα στολίζουν αυτή τη πόλη. Μπορείτε να περιπλανηθείτε στα δρομάκια της παλιάς πόλης, να ψωνίσετε σουβενίρ και να φάτε σε ένα από τα αμέτρητα εστιατόρια της. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Καθεδρικό Ναό της Ανάληψης της Παρθένας, ένας επιβλητικός μπαρόκ καθεδρικός που χτίστηκε μετά των σεισμό του 1667. Αρχικά ο καθεδρικός ήταν ένας βυζαντινός ναός και ξαναχτίστηκε ως εκκλησία μεταξύ του 12ου και 14ου αιώνα. Στο εσωτερικό του καθεδρικού υπάρχουν υπολλείματα των παλιότερων εκκλησιών όπως επίσης και ο διάσημος πίνακας της "αναλήψεως" του 1552 και άλλοι πίνακες Ιταλών και Δαλματών ζωγράφων από των 16ο μέχρι των 18ο αιώνα. Στην διπλανή πόρτα σώζεται το θησαυροφυλάκιο του καθεδρικού (Riznica Katedrale), που είναι διάσημο για την μεγάλη συλλογή από λειψανοθήκες.