Μοιράσου το:


Ελσίνκι - Πανόραμα πλατείας

Πακέτα διακοπών Ελσίνκι

Το Ελσίνκι είναι η πρωτεύουσα της Φινλανδίας και είναι κτισμένη στο νότιο τμήμα της χώρας που βρέχεται από τη Βαλτική Θάλασσα. Η πόλη φιλοξενεί περίπου 584.000 κατοίκους ενώ ο πληθυσμός της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής συμπεριλαμβανομένων των κοντινών πόλεων Έσποο, Βάνταα και Καουνιάινεν ανέρχεται περίπου σε ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Η ίδρυση του τοποθετείται στα 1550 όταν ο Σουηδός βασιλιάς Γουστάβος θέλησε να δημιουργήσει το αντίπαλο δέος της Χανσεατικής πόλης του Ταλίν. Κατά τη διάρκεια των πρώτων αιώνων της ιστορίας της μια σειρά πολέμων φτώχειας και λοιμών απέτρεψε την ανάπτυξή της, αυτή η κατάσταση όμως ανατράπηκε όταν μετά τον Φινλανδικό πόλεμο η πόλη πέρασε από τη Σουηδική στη Ρωσική επιρροή. Από το 1809 λοιπόν η πόλη αρχίζει να αλλάζει πρόσωπο και μετά τη κατασκευή λιμανιού και την ίδρυση πανεπιστημίου κατατάσσεται στη λίστα των αξιόλογων αστικών και οικονομικών κέντρων.

Σήμερα το Ελσίνκι θεωρείται ως η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Φινλανδίας και βρίσκεται 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Στοκχόλμης, 300 χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Πετρούπολης και 80 περίπου χιλιόμετρα βορειότερα του Ταλίν κλείνοντας έτσι την τριάδα των πόλεων με τις οποίες διατηρεί στενές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το Ελσίνκι ως πρωτεύουσα αποτελεί μείζον πολιτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό κέντρο της Φινλανδίας. Ταυτόχρονα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αστικούς πόλους της Βαλτικής Θάλασσας και της βόρειας Ευρώπης. Το 70% των διεθνών και ξένων εταιριών που είναι εγκατεστημένες στην Φινλανδία εδρεύουν στο Ελσίνκι, στις μέρες μας συνεχίζει να είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικού σταθμούς της περιοχής και επιπλέον αποτελεί ταξιδιωτικό προορισμό για πολλές χιλιάδες επισκέπτες που ελκύονται από την ομορφιά του και το προσεγγίζουν πολύ εύκολα μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Ελσίνκι-Βάντα που εξυπηρετεί όλη την μητροπολιτική ζώνη.

Οργανωμένες εκδρομές για Ελσίνκι πραγματοποιούνται τόσο από Αθήνα όσο και από την Θεσσαλονίκη. Γίνεται σε συνδιασμό με επισκέψεις σε Κοπεγχάγη, Όσλο και Στοκχόλμη. Φυσικά πάντα μπορείτε να οργανώσετε το ταξίδι μόνοι σας σε περίπτωση που θέλετε περισσότερη ευελιξία. Βέβαια, το θετικό σχετικά με το να ταξιδέψετε οργανωμένα σε γκρουπ από κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο με ξεναγό είναι πάντα μια καλή επιλογή αφού μπορείτε να πετύχετε καλύτερη τιμή, θα είστε αρκετά οργανωμένοι ώστε να δείτε όσο περισσότερα αξιοθέατα της πόλης, χωρίς να σας απασχολούν οι μετακινήσεις και φυσικά θα πάρετε όσο περισσότερες πληροφορίες για την πόλη και τα αξιοθέατα της. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα οκτώ ημερών και πως μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα το χρόνο σας ώστε να επισκεφθείτε τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης.

1η Ημέρα: Κοπεγχάγη

Κοπεγχάγη - Το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας
φωτ: Κοπεγχάγη - Το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας
Aναχώρηση για την Κοπεγχάγη. Άφιξη και ξεκινάτε την ξενάγηση σας με τη λουθηρανική εκκλησία του Σωτήρος, με το χρυσό της τρούλο και θα περάσετε από τα κανάλια της πόλης και το γραφικό Νιχάβν. Στη συνέχεια θα περάσετε από το παλάτι Αμαλίενμποργκ που πήρε το όνομά του από τη βασίλισσα της Δανίας, Σοφία-Αμαλία. Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του Φρειδερίκου Ε' έφιππου, που κατά τη διάρκεια της βασιλείας του χτίστηκαν τα τέσσερα αρχοντικά που αποτελούν το παλάτι, στον ίδιο αρχιτεκτονικό ρυθμό. Το Μόλτκες, το πρώτο από αυτά, έχει ανακαινιστεί πλήρως και είναι η κατοικία του Δανού μονάρχη, το Σαξ, στη νότια πλευρά του συγκροτήματος, το Λεβετζάου και το Μπρόκντορφς. Συνεχίζοντας την ξενάγησή μας θα δούμε το μεγαλόπρεπο σιντριβάνι της πριγκίπισσας Γκέφιον και τη Μικρή Γοργόνα, γνωστή από το παραμύθι του Αντερσεν και σήμα κατατεθέν της πόλης, που πέρσι επέστρεψε από προσωρινή έκθεση στη Σανγκάι . Θα περάσουμε ακόμα από την περιοχή με τα γραφικά δρομάκια, όπου παλιά βρισκόταν το πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μουσείο με εκθέματα διαφόρων εποχών. Μεταφορά στο ξενοδοχείο , τακτοποίηση στα δωμάτια και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: Κοπεγχάγη
Πρωινό στο ξενοδοχείο σας, check out και λίγος χρόνος ελεύθερος στον οποίο σας προτείνουμε μια βόλτα στον μεγάλο πεζόδρομο Strøget, την Προκυμαία (Nyhavn) ή το Παλάτι της δυναστείας των Κρίστιαν (Christiansborg Palace). Νωρίς το απόγευμα αναχώρηση για το λιμάνι και επιβίβαση στο πλοίο της DFDS για το Όσλο.

3η Ημέρα: Όσλο
Άφιξη στο Όσλο το πρωί και ξεκινάτε για την ξενάγηση σας στην Πρωτεύουσα την Νορβηγίας. Θα δείτε το Δημαρχείο (Oslo rådhus), το πιο αναγνωρίσιμο κτίριο της πόλης καθώς είναι το κτίριο που κάθε χρόνο απονέμεται το βραβείο Nobel Ειρήνης, τα Βασιλικά Ανάκτορα, θα διασχίσετε το μεσαιωνικό κέντρο και θα επισκεφθείτε το μεγαλοπρεπές πάρκο του Φρόγκνερ με τα εκπληκτικά γλυπτά του Vigeland (Vigeland Sculpture Park). Η τεχνοτροπία των γλυπτών είναι χαρακτηριστική του ύφους που διακρίνει τον δημιουργό τους και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Θα δείτε επίσης το Μουσείο Ναυτιλίας Βίκινγκ (Vikingskipshuset), που βρίσκεται στη χερσόνησο του Bygdoy, όπου θα θαυμάσετε τα σπουδαία εκθέματα - πλοία που αποδεικνύουν τις ναυπηγικές και κατακτητικές ικανότητες των Βίκινγκς. Το απόγευμα μπορείτε να γνωρίσετε λίγο ακόμα την πρωτεύουσα της πλούσιας Νορβηγίας. Στην πόλη αξίζουν ακόμα την προσοχή σας η Εθνική Πινακοθήκη με τα καλύτερα έργα του Munch (και φυσικά τον πίνακα – ορόσημο «Κραυγή»), και το μοντέρνο και πολύβουο εμπορικό κέντρο Akker Brigge το οποίο συγκεντρώνει μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια, μπαρ και νυκτερινά κέντρα της πόλη. Ή μπορείτε να δείτε το Κάστρο Akershus (Akershus Festning), που είναι μεσαιωνικό κάστρο που αποτελεί ιστορικό σύμβολο για την πόλη του Όσλο, το Νορβηγικό μουσείο ιστορίας και πολιτισμού (Λαογραφικό, Norsk Folkemuseum), και την παλιά εκκλησία του Aker , η ( Gamle Aker kirke), η παλιότερη πέτρινη εκκλησία στην Σκανδιναβία και είναι επίσης και το παλιότερο κτίριο του Όσλο. Διανυκτέρευση στο Όσλο.

4η Ημέρα: Στοκχόλμη
Πρωινό στο ξενοδοχείο σας , παράδοση δωματίων και λίγος ακόμη χρόνος στην διάθεση σας για μια τελευταία βόλτα στην πόλη. Το απόγευμα μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την Στοκχόλμη. Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο σας.

Στοκχόλμη - Πλατεία
φωτ: Στοκχόλμη - Πλατεία

5η Ημέρα: Στοκχόλμη
Πρωινό στο ξενοδοχείο σας και ξεκινάτε για την ξενάγηση της πόλης. Η πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι γνωστή και ως "Βενετία του βορρά" αφού είναι χτισμένη πάνω σε 14 νησιά. Η Στοκχόλμη εντυπωσιάζει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη με την εξαιρετική αρχιτεκτονική της, την απίστευτη καθαριότητα και τάξη που επικρατούν, τα μεγάλα πάρκα και την εν γένει υποδειγματική οργάνωση της πόλης. Στην ξενάγησή σας θα θαυμάσετε την Παλιά Πόλη (Gamla Stan) με τα πλακόστρωτα στενά, το Βασιλικό παλάτι, το Κοινοβούλιο και τον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό. Ακολουθεί το Δημαρχείο, ένα ασυνήθιστα γοητευτικό κτίριο επηρεασμένο από διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, που έχει καθιερωθεί σαν εθνικό σύμβολο της χώρας. Το υπόλοιπο μέρας ελεύθερο για αγορές, (εξαιρετικά κρύσταλλα και υαλικά στα καταστήματα Kosta Boda & Orrefors), αλλά και για επίσκεψη στα σπουδαία μουσεία της Στοκχόλμης. Επιλέξτε ανάμεσα στο Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης, στο ολοκαίνουργιο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και στο μουσείο Αρχιτεκτονικής στο μικροσκοπικό νησί Skeppsholmen, το περίφημο πλοίο Vasa και το υπαίθριο μουσείο - ζωολογικό κήπο Skansen που αποτελεί ουσιαστικά μια μινιατούρα της ιστορίας της χώρας, στο νησί Djurgarden. Ο πύργος του Δημαρχείου τέλος, με ύψος 106 μέτρα, προσφέρει την ωραιότερη πανοραμική θέα της επιβλητικής αρχιτεκτονικής της πόλης.

6η Ημέρα: Στοκχόλμη - Ελσίνκι
Πρωινό στο ξενοδοχείο σας, παράδοση δωματίων και το απόγευμα μεταφορά στο λιμάνι , όπου θα επιβιβαστείτε σε ένα από τα κρουαζιερόπλοια της Viking Line, που κάνουν το ταξίδι για το Ελσίνκι πραγματικά όμορφη εμπειρία! Τακτοποίηση στις καμπίνες και η εξερεύνηση του πλοίου είναι δική σας υπόθεση. Προτείνουμε να καθίσετε σε ένα από τα αναπαυτικά σαλόνια σε ένα από τα καταστρώματα του πλοίου και να απολαύσετε τη διαδρομή καθώς απομακρύνεστε από το λιμάνι της Στοκχόλμης . Διανυκτέρευση εν πλω σε εσωτερικές καμπίνες.

Ελσίνκι - Καθεδρικός
φωτ: Ελσίνκι - Καθεδρικός

7η Ημέρα: Ελσίνκι
Άφιξη στο Ελσίνκι το πρωί και η επίσημη γνωριμία σας με την «Κόρη της Βαλτικής» ξεκινάει. Θα δείτε τα παγοθραυστικά του φινλανδικού στόλου, το προεδρικό μέγαρο και την υπαίθρια αγορά στο λιμάνι, τον ορθόδοξο ναό Ουσπένσκι, την πλατεία της γερουσίας με τον καθεδρικό του Αγίου Νικολάου, το Ολυμπιακό Στάδιο, το κτίριο της Όπερας, τα ναυπηγεία, το μνημείο του συνθέτη Σιμπέλιους, την περίφημη εκκλησία των βράχων. Μετά το τέλος της ξενάγησης, μεταφορά στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια. Χρόνος ελεύθερος για να επισκεφθείτε κάποιο μουσείο, όπως το καινούργιο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Kiasma ή το Εθνικό Μουσείο της Φινλανδίας (Suomen kansallismuseo) (είσοδος προαιρετική, δεν περιλαμβάνεται), ή να περπατήσετε στους δρόμους της πρωτεύουσας αρχιτεκτονικού σχεδίου για το έτος 2012, ή να δείτε το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Σκανδιναβίας, το Stockmann. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο σας.

8η Ημέρα: Ελσίνκι
Πρωινό στο ξενοδοχείο, check out και μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής στην Ελλάδα.