Μοιράσου το:


Ιερουσαλήμ - Πανοραμική φωτογραφία

Πακέτα διακοπών Ιερουσαλήμ

Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και θεωρείται μία από τις αρχαιότερες πόλεις της παγκόσμιας ιστορίας. Ανασκαφικά ευρήματα πιστοποιούν στην περιοχή οικιστική ανάπτυξη για περισσότερα από 6000 χρόνια ενώ η επίσημη ίδρυση της πραγματοποιείται γύρω στα 2000 π.Χ από τους Καναανίτες.

Ιερουσαλήμ - Θέα της παλιάς πόλης
φωτ: Ιερουσαλήμ - Θέα της παλιάς πόλης

Για μεγάλο χρονικό διάστημα τελούσε υπό την κυριαρχία των Φαραώ της Αιγύπτου και το 1000 π.Χ μετατράπηκε από τον Δαβίδ σε πρωτεύουσα των Ιουδαίων. Κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της καταστράφηκε δύο φορές, πολιορκήθηκε 23, δέχτηκε περισσότερες από 52 επιθέσεις και έπεσε στα χέρια πολλών φύλων με διαφορετικό θρήσκευμα και πολιτισμό. Αποτελεί ιουδαϊκό, χριστιανικό και ισλαμικό κέντρο θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας. Συγκεκριμένα είναι η ιερότερη των Εβραίων υπήρξε πρωτεύουσα των λαών του Ισραήλ και φιλοξένησε τον μεγαλοπρεπή ναό του Σολομώντα.

Η στενή λωρίδα στεριάς μεταξύ της Δυτικής όχθης του Ιορδάνη ποταμού και της Μεσογείου φιλοξένησε από αρχαιοτάτων χρόνων λαούς και φυλές που άφησαν στο διάβα τους ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Η Ιερουσαλήμ είναι η ιερή πόλη τριών διαφορετικών θρησκειών, ωστόσο ο Χριστιανισμός και η ζωή του Θεανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με κάθε σπιθαμή αυτής της γης που δυστυχώς δεν ευτύχισε ακόμα να απολαύσει την ειρηνική συνύπαρξη των λαών που την κατοικούν. Ελάχιστα μέρη εμπνέουν τόσο πάθος, όπως τα Ιεροσόλυμα. Η πόλη εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι σημαντική για τους εβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πρωτεύουσας του Ισραήλ περιλαμβάνουν την Παλιά Πόλη, το Τείχος των Δακρύων, το ναό του Πανάγιου Τάφου, την Οδό του Μαρτυρίου και το Θόλο του Βράχου, το τρίτο ιερότερο ισλαμικό τέμενος στον κόσμο. Μπορείτε να εξερευνήσετε εύκολα την Παλιά Πόλη με τα πόδια. Πέρα από τα θρησκευτικά αξιοθέατα, τζαζ κλαμπ, μοντέρνα εστιατόρια, υπάρχουν καλλιτεχνικοί κινηματογράφοι και πειραματικές θεατρικές παραστάσεις που ψυχαγωγούν τους 725.000 κατοίκους των Ιεροσολύμων, αλλά και το συνεχές ρεύμα επισκεπτών.

Οργανωμένες εκδρομές για Ιερουσαλήμ πραγματοποιούνται τόσο από Αθήνα όσο και από την Θεσσαλονίκη. Φυσικά πάντα μπορείτε να οργανώσετε το ταξίδι μόνοι σας σε περίπτωση που θέλετε περισσότερη ευελιξία. Βέβαια, το θετικό σχετικά με το να ταξιδέψετε οργανωμένα σε γκρουπάκι από κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο με ξεναγό είναι πάντα μια καλή επιλογή αφού μπορείτε να πετύχετε καλύτερη τιμή, να είστε αρκετά οργανωμένοι για να δείτε όσο περισσότερα αξιοθέατα της πόλης, να μην σας απασχολούν οι μετακινήσεις και φυσικά να πάρετε όσο περισσότερες πληροφορίες για την πόλη και τα αξιοθέατα της. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα πέντε ημερών και πως μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα το χρόνο σας ώστε να επισκεφθείτε τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης.

1η Ημέρα: Ιερουσαλήμ

Ιερουσαλήμ - Θόλος του Βράχου
φωτ: Ιερουσαλήμ - Θόλος του Βράχου
Άφιξη στην Ιερουσαλήμ, και επίσκεψη στο Όρος των Ελαιών, για να θαυμάσετε ένα μοναδικό πανόραμα της Ιερουσαλήμ, θα επισκεφθείτε τον κήπο της Γεσθημανής, όπου θα δείτε το σημείο της προδοσίας του Ιησού και τον Ναό των Εθνών, όπου διατηρείται ανέπαφος ο βράχος πάνω στον οποίο προσευχήθηκε ο Ιησούς και στην συνέχεια θα προσκυνήσετε τον Τάφο της Παναγίας. Θα κάνετε μια βόλτα στην παλιά πόλη και στην συνέχεια ξεκούραση στο ξενοδοχείο.

2η Ημέρα: Ιερουσαλήμ
Αναχώρηση για την Ιεριχώ, όπου θα επισκεφθοείτε τον Ναό του Προφήτου Ελισαίου, και θα συνεχίσετε με επίσκεψη στην Μονή του Αγ. Γερασίμου η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη της Ιεριχώ. Κατόπιν, προαιρετικά, μπορείτε να επισκεφθείτε το Σαραντάριο Όρος, στο οποίο η ανάβαση πραγματοποιείται με τελεφερίκ. Το Σαραντάριο όρος είναι το σημείο όπου ο Ιησούς δέχθηκε τους πειρασμούς του Εωσφόρου και πρόκειται για ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς βουνό. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί την Μονή των Πειρασμών, η οποία είναι λαξευμένη στον βράχο του βουνού και να θαυμάσει την υπέροχη θέα που περιλαμβάνει την Κοιλάδα της Ιεριχώ καθώς και την Νεκρά Θάλασσα που βρίσκεται νότια της πόλης. Ακολούθως μεταφέρεστε στην Βηθλεέμ, τον τόπο γέννησης του Ιησού. Εκεί θα επισκεφθείτε τον μεγαλόπρεπο και επιβλητικό Ναό της Γέννησης, όπου θα προσκυνήσετε στο Σπήλαιο της Γέννησης του Ιησού και την Αγία Φάτνη και θα θαυμάσετε τα μοναδικά μωσαϊκά και τον εκπληκτικό διάκοσμο. Κατόπιν θα κατεβείτε στο σπήλαιο των Νηπίων, όπου φυλάσσονται τα λείψανα των σφαγιασθέντων από τον Ηρώδη βρεφών. Στην συνέχεια θα επισκεφθείτε το Χωριό των Ποιμένων Εκεί θα ξεναγηθείτε στον Ιερό Ναό των Ποιμένων που αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μονής του Αγ. Σάββα καθώς και στα ερείπια της παλαιάς εκκλησίας με τα υπέροχα μωσαϊκά και στο σπήλαιο όπου φυλάσσονται τα λείψανα των ποιμένων. Στη συνέχεια θα ξεναγηθείτε στην Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, όπου βρίσκεται το Ιερό σπήλαιο των Τριών Μάγων. Επιστροφή στην Ιερουσαλήμ, δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο σας.

3η Ημέρα: Ιερουσαλήμ - Ναζαρετ - Γαλιλαία - Τιβεριάδα
Θα ξεκινήσετε την ολοήμερη εκδρόμή σας αρχίζοντας από τη περιοχή της Γαλιλαίας. Θα ανέβείτε οδικώς στο όρος Θαβώρ, εκεί που έγινε το θαύμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε την Μονή της Μεταμορφώσεως, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, στο σημείο που πιστεύεται ότι τελέστηκε το θαύμα. Μετά το όρος Θαβώρ θα επισκεφθείτε τη Ναζαρέτ, όπου βρίσκεται ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Συνεχίζετε με την πόλη της Κανά και επισκέπτεστε τον Ναό του Αγ. Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο οποίος είναι χτισμένος επάνω στα ερείπια του σπιτιού του Σίμωνα του Κανανίτη, όπου τελέστηκε ο γάμος της Κανά. Νωρίς το μεσημέρι, άφιξη στην περιοχή της λίμνης Τιβεριάδος, απ’ όπου βλέπετε το όρος των Μακαρισμών. Πρώτος σας σταθμός η Καπερναούμ όπου θα επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Ο ναός είναι χτισμένος εκεί όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Ιησούς θεράπευσε τον παράλυτο. Από εκεί επίσης θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μια πανοραμική θέα της λίμνης Τιβεριάδος. Στην συνέχεια αναχωρείτε για τον Ιορδάνη ποταμό, όπου αν το επιθυμείτε τελείται από ιερέα Αγιασμός των υδάτων ως συμβολική βάπτιση στα νερά του ιερού ποταμού. Επιστρέφετε στο ξενοδοχείο σας για δείπνο και διανυκτέρευση.

4η Ημέρα: Ιερουσαλήμ - Ξενάγηση Παλαιάς Πόλης
Πρωινό και θα μεταφερθείτε στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ για να περιηγηθείτε με τα πόδια στα γραφικά της λιθόστρωτα στενά και να ξεναγηθείτε στα πλέον ιστορικά σημεία της πόλης. Θα ξεκινήσετε από τον Ναό της Αναστάσεως, στον χώρο του οποίου θα προσκυνήσετε τον Πανάγιο Τάφο, την Αγία Αποκαθήλωση και θα ανέβετε τα σκαλιά για να βρεθείτε στον μαρτυρικό Γολγοθά, όπου θα δείτε το κομμάτι του βράχου που βρισκόταν ο σταυρός του Ιησού. Στην συνέχεια θα περιηγηθείτε στα υπόλοιπα τμήματα του Ναού για να δούμε σημεία με ιδιαίτερη ιστορική και θρησκευτική σημασία, όπως την πρώτη φυλακή του Ιησού, κομμάτι της στήλης που μαστιγώθηκε ο Θεάνθρωπος καθώς και το σπήλαιο όπου βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός. Θα συνεχίσετε με την οδό του Μαρτυρίου επί της οποίας βρίσκεται το Παραιτώριο, όπου ο Ιησούς δικάστηκε, θα σταθείτε στο προαύλιο όπου βασανίστηκε και επωμίστηκε τον σταυρό και θα επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό της Αγ. Άννης, που είναι χτισμένος στα θεμέλια του σπιτιού που γεννήθηκε η Παναγία, όπου σώζεται ακόμη η κρύπτη της γέννησής της. Πολύ κοντά στον Ναό, θα δείτε επίσης την Προβατική Κολυμβήθρα όπου ο Ιησούς θεράπευσε τον λεπρό. Με το τέλος της ξενάγησης μεταφέρεστε στο ξενοδοχείο σας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

5η Ημέρα: Επιστροφή
Αναχωρείτε για το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπου θα πάρετε την πτήση επιστροφής σας στην Ελλάδα