Μοιράσου το:


Ρώμη - Κολοσσαίο πανοραμική

Πακέτα διακοπών Ρώμη

Ρώμη - Φοντάνα ντι Τρέβι
φωτ: Ρώμη - Φοντάνα ντι Τρέβι

Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας, πρωτεύουσα της περιφέρειας του Λάτιου, της ομώνυμης επαρχίας και μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ρωμύλος θεμελίωσε τη Ρώμη στον Παλατίνο Λόφο στις 21 Απριλίου 753 π.Χ. Η Ρώμη ήταν η πρωτεύουσα διαδοχικά στο Ρωμαϊκό Βασίλειο, τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία και τελικά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το 1871 έγινε η πρωτεύουσα της ενοποιημένης Ιταλίας. Είναι ο πολυπληθέστερος δήμος της Ιταλίας με 2.705.603 κατοίκους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατατάσσεται έκτη σε πληθυσμό μετά το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Μαδρίτη και την Αθήνα. Μέσα στα όρια της βρίσκεται το Βατικανό, ένα ξεχωριστό κρατίδιο που είναι η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας και του Πάπα. Η Ρώμη είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι' αυτό το λόγο, καθώς και για τα πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία της, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη». Το ιστορικό της κέντρο έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980.

Οργανωμένες εκδρομές για τη Ρώμη πραγματοποιούνται τόσο από Αθήνα όσο και από την Θεσσαλονίκη. Φυσικά πάντα μπορείτε να οργανώσετε το ταξίδι μόνοι σας σε περίπτωση που θέλετε περισσότερη ευελιξία. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα πέντε ημερών και πως μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα το χρόνο σας ώστε να επισκεφθείτε τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης.

1η Ημέρα: Ρώμη

Αεροδρόμιο Ρώμης - Fiumicino
φωτ: Αεροδρόμιο Ρώμης - Fiumicino
Μετάβαση στη Ρώμη και αφού τακτοποιηθείτε στο ξενοδοχείο σας η εξερεύνηση ξεκινά!Μπορείτε να ξεκινήσετε από το Κολοσσαίο, το μεγαλύτερο σωζόμενο αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο του κόσμου. Κάποτε αντηχούσαν οι κραυγές των μονομάχων και τα ουρλιαχτά του όχλου, ενώ αργότερα οι χτύποι των σφυριών που αφαιρούσαν τους πλίνθους και τα μάρμαρα που το διακοσμούσαν για να χτιστούν εκκλησίες και παλάτια της παπικής Ρώμης. Στην ρωμαϊκή αγορά ήταν η καρδιά της αρχαίας Ρώμης και το κέντρο εξουσίας μιας αυτοκρατορίας που εκτεινόταν στο μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου. Σήμερα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης. Στην πλατεία Βενετίας θα σας εντυπωσιάσει το ογκώδες μνημείο αφιερωμένο στον Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄, τον πρώτο βασιλιά της σύγχρονης ενωμένης Ιταλίας, που είναι επίσης και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που βρίσκετε μπροστά από τον λόφο του Καπιτωλίου, τον πιο σημαντικό από τους επτά ιστορικούς λόφους που ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη, από τον οποίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα διοικείται η Ρώμη. Επίσης θα δείτε την αψίδα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, την Βασιλική του Αγίου Πέτρου την μεγαλύτερη εκκλησία της χριστιανοσύνης και την πολύβουη Πιάτσα ντι Σπάνια κάνοντας μια ευχή ρίχνοντας ένα κέρμα στην φημισμένη Φοντάνα Ντι Τέβι. Μετά από όλα αυτά σίγουρα η ξεκούραση θα είναι απαραίτητη. Το βραδάκι μια βόλτα για να γνωρίσετε την μαγεία της φωτισμένης Ρώμης σίγουρα θα σας αφήσει πολύ ικανοποιημένους.

2η Ημέρα: Ρώμη - Βατικανό
Επιβάλλεται η επίσκεψη στο ανεξάρτητο κρατίδιο του Βατικανού για μια μοναδική ξενάγηση. Tα μουσεία Βατικανού, είναι ένα συγκρότημα μερικών από των κορυφαίων μουσείων του κόσμου με ετήσια επισκεψιμότητα άνω των 4,3 εκατ. τουριστών. Διαθέτουν εκθέματα της μακραίωνης και τεράστιας συλλογής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, περιλαμβανομένων διάσημων αγαλμάτων του αρχαίου κόσμου και αριστουργημάτων της Αναγέννησης και του σήμερα. Στην ξενάγησή σας θα θαυμάσετε αμέτρητους μοναδικούς θησαυρούς, όπως τον διάδρομο των κηροπηγίων, των τοιχοταπήτων, των Γεωγραφικών χαρτών, τα δωμάτια που έχει διακοσμήσει ο μεγάλος ζωγράφος Ραφαήλ και θα καταλήξετε στην Καπέλα Σιστίνα με τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου που θεωρούνται ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας ζωγραφικής. Οι πάπες έχουν συγκεντρώσει εκθέματα και θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας που ξεκινούν από την ετρουσκική εποχή και φθάνουν μέχρι τη μοντέρνα τέχνη. Από τα αγάλματα θαυμάστε στο Museo Pio Clementino την κλασική ομορφιά του Απόλλωνα του Μπελβεντέρε (4ος π.Χ. αι.), τον Δορυφόρο ( αντίγραφο ελληνικού πρωτότυπο αγάλματος από ορείχαλκο) και το μαρμάρινο Σύμπλεγμα του Λαοκόωντα. Στην αίθουσα του Ελληνικού Σταυρού υπάρχουν οι σαρκοφάγοι από πορφυρίτη της κόρης του Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνας και της μητέρας του Αγίας Ελένης.Στη συνέχεια σας προτείνουμε να περπατήσετε στη Βίλλα Μποργκέζε (Villa Borghese), όπου είναι το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Ρώμης, αντίστοιχο με το Central Park της Νέας Υόρκης. Διαθέτει λίμνη, ναούς, σιντριβάνια, ζωολογικό κήπο, αγάλματα και διάφορα μουσεία. Το πάρκο βρίσκεται βόρεια από την Πιάτσα ντι Σπάνια (Piazza di Spagna), όπου εκεί μπορείτε να κάνετε ένα διάλλειμα για έναν εσπρέσσο στο γνωστό Cafe Greco που χρονολογείται από το 1760.

3η Ημέρα: Φλωρεντία

David of Michelangelo
φωτ: David of Michelangelo
Το πρωί θα ξεκινήσετε για τη Φλωρεντία, εκδρομή στην πόλη των Μεδίκων και της Αναγέννησης. που δίκαια θεωρείται το «λίκνο της Αναγέννησης». Θα θαυμάσετε τον πανέμορφο καθεδρικό ναό με τον τρούλο του Μπρουνελέσκι και το καμπαναριό του Τζιότο, το Βαπτιστήριο, την Πιάτσα Ρεπούμπλικα (Ρωμαϊκό Φόρουμ), την Πιάτσα Σινιορίας με το Παλάτσο Βέκκιο (σημερινό Δημαρχείο), το τεράστιο Παλάτσο Πίτι, το Πιατσάλε Μικελάντζελο. Χρόνος ελεύθερος για να εξερευνήσετε την ξακουστή αγορά της Φλωρεντίας. Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε το σπίτι του Δάντη, του κορυφαίου ποιητή της ιταλικής γλώσσας και θα κάνετε ένα πέρασμα από τον Ναό του Ορσανμικέλε. Δεν θα παραλείψετε να επισκεφτείτε την περίφημη Πιάτσα Ρεπούμπλικα με τα ιστορικά καφέ Gilli και Paszkowski και την αψίδα της Ελευθερίας.Επιστροφή το βράδυ στο ξενοδοχείο.

4η Ημέρα: Ρώμη
Θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας σε αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος της αιώνιας πόλης. Θα επισκεφτείτε την Πιάτσα Ναβόνε με τα φωτισμένα και επιβλητικά μνημεία, την Πιάτσα de Popolo η οποία διαθέτει ένα αυθεντικό οβελίσκο από την αρχαία Αίγυπτος, στη βόρεια πλευρά της πλατείας δεσπόζει η Porta del Popolo, η οποία οδηγεί στην Via Flaminia. Στην συνέχεια θα επισκεφτείτε το Πάνθεον, είναι ένα υπέροχος αρχαίος ναός στη Ρώμη, που αργότερα μετατράπηκε σε εκκλησία της Santa Maria ad Martyres. Χρονολογείται από το 125 μ.Χ., και είναι το πιο πλήρες αρχαίο κτίριο στη Ρώμη την πόλη με τα θεαματικότερα αξιοθέατα. Μέχρι τον 20ο αιώνα, το Πάνθεον ήταν ο μεγαλύτερος συγκεκριμένη δομή του κόσμου. Ήταν αφιερωμένο σε όλους τους θεούς, μέχρι που έγινε εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία και όλους τους μάρτυρες. Επίσης το Πάνθεον είναι ο τόπος της ταφής αρκετά σημαντικών Ιταλών (συμπεριλαμβανομένου του καλλιτέχνη Ραφαήλ) και παραμένει σημαντικός τουριστικός προορισμός και ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για γάμους ανά τον κόσμο. Το μεσημέρι θα μεταβείτε στη πλατία Φοντάνα ντι Τρέβι, το πιο διάσημο και αναμφισβήτητα το πιο όμορφο συντριβάνι της Ρώμης. Αυτό το εντυπωσιακό μνημείο δεσπόζει στη μικρή πλατεία Trevi που βρίσκεται στην περιοχή του Quirinale. Ο θρύλος λέει ότι θα επιστρέψετε στη Ρώμη εάν πετάξετε μέσα ένα κέρμα στο νερό. Θα πρέπει να το πετάξετε πάνω από τον ώμο σας με την πλάτη σας προς το νερό!Τέλος θα περάσετε από την πλατεία της Ισπανίας (Piazza di Spagna) ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης στη Ρώμη. Είναι επίσης ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης. Ο συνδυασμός της μνημειώδους σκάλας - η διάσημη Ισπανική Σκάλα, ενός οβελίσκου και μιας όμορφης εκκλησίας θα σας κάνει να αναζητήσετε άμεσα την φωτογραφική σας κάμερα!

5η Ημέρα: Ελεύθερη μέρα στη Ρώμη
Μετά από τέσσερις γεμάτες ημέρες από επισκέψεις σε μουσεία, ναούς, πλατείες η καλύτερη πρόταση θα ήταν να απολάυσετε σε χαλαρούς ρυθμούς την πόλη. Μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας ή να απολαύσετε έναν εσπρέσσο σε μια από τα καφε της πόλης και ένα τελευταίο βραδινό περίπατο στην πόλη.